Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду у справах виведення коштів з банків підсанкційного Сергія Курченка та пов’язаних осіб ще 15 банків – на розгляді у судах цього тижня

04.07.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

Цього тижня суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 17 банків, причетних до завдання збитків банкам та/або його кредиторам, у тому числі до їхніх власників. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Так, 4 липня:

у Господарському суді м. Києва відбудеться підготовче засідання за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" (справа №910/9251/18) на суму 8,9 млрд грн.

Нагадаємо, аналіз фінансових операцій цього банку, здійснений після початку процедури його виведення з ринку, свідчить про численні маніпуляції з активами, що здійснювались у банку до визнання його неплатоспроможним. Зокрема, 95% кредитного портфеля банку не обслуговувались, або були проблемними; 78% корпоративного кредитного портфеля – видані юрособам, пов’язаним із власником банку С. Курченком. За багатьма угодами відсутні оригінали договорів; загалом, близько 80% кредитного портфеля юросіб були беззаставними або зі «сміттєвим» забезпеченням.

6 липня Вищий антикорупційний суд продовжить розгляд позову Фонду гарантування вкладів проти власника ПАТ "РЕАЛ БАНК" С. Курченка, який перебуває під санкціями, на суму 4,7 млрд грн (991/6214/22).

Як повідомляв Фонд, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній С. Курченка. Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн. За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частина фігурантів оголошені в міжнародний розшук. Крім того, на розгляді ВАКС перебуває ще одна справа за позовом Фонду гарантування вкладів, на 5,57 млрд грн, фігурантом якої є колишній Голова правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» (справа №991/1684/22).

Нагадаємо, кошти, стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.