Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду проти пов’язаних осіб 13 банків – на розгляді у судах цього тижня

27.06.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

Цього тижня суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 13 банків, причетних до заподіяння збитків банкам та/або його кредиторам, у тому числі до їхніх власників. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Так, 26 червня Дніпровський районний суд міста Києва продовжує розгляд позову ПАТ "Український професійний банк" у межах кримінального провадження №22018000000000349 за одним з епізодів виведення коштів з цього банку на суму 226,2 млн грн, звинуваченим у якому виступає колишній в. о. голови правління Банку О. Каргаполов (справа № 755/5295/19).

Загалом під час здійснення виведення ПАТ «Український професійний банк» (УПБ) з ринку Фондом гарантування вкладів встановлено, що активи виводились через низку схем. Зокрема, через іноземний банк, схемне кредитування пов’язаних осіб, підписання угод переуступки прав вимог на невигідних умовах та придбання «сміттєвих» цінних паперів, емітованих пов’язаними особами.

Як наслідок, 99,5% активів Банку – негативно класифіковані. Станом на 01.04.2023 Фонд виплатив вкладникам ПАТ "Український професійний банк" 645,7 млн грн. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів Банку складає 1,1 млрд грн, з них задоволено вимоги лише на 35,44 млн грн через відсутність реальних коштів у банку на момент визнання його неплатоспроможним.

29 червня Вищий антикорупційний суд продовжить розгляд позову Фонду гарантування вкладів проти власника ПАТ "РЕАЛ БАНК" С. Курченка, який перебуває у міжнародному розшуку, на суму 4,7 млрд грн (991/6214/22).

Нагадаємо, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній С. Курченка. Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн. За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частина фігурантів оголошені в міжнародний розшук.

Зокрема, на розгляді ВАКС перебуває ще одна справа за позовом Фонду гарантування вкладів, на 5,57 млрд грн, фігурантом якої є колишній Голова правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» (справа № 991/1684/22).

Нагадаємо, кошти, стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-16 рр.