Людям з порушення зору Звичайна версія

Справа Курченка, виведення грошей з банків «Фінанси та кредит», «Михайлівський» та ще 12 банків – на розгляді судів за позовами Фонду цього тижня

20.06.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 15 банків, причетних до завдання збитків банкам та/або його кредиторам, у тому числі до їхніх власників. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Так, Північний апеляційний господарський суд розглядає цього тижня 3 позови Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «УКРГАЗПРОМБАНК» сумарно на понад 50 млн грн (справи №№ 910/10028/20, 910/9944/20, 910/9948/20). Зокрема, 19 червня апеляційний суд ухвалив задовольнив апеляційну скаргу Фонду у справі №910/9944/20 – ухваливши рішення про стягнення збитків в розмірі понад 24,4 млн грн.

Як встановлено уже під час виведення цього банку з ринку, напередодні запровадження у ньому тимчасової адміністрації ним проводилось «схемне кредитування» групи компаній для фінансування спільного неіснуючого будівництва на суму 57,6 млн грн. За всіма ознаками, ця схема була застосована саме з метою виведення активів з «Укргазпромбанку».

Крім того, у банку використовувались і інші схеми виведення коштів. 

20 червня Верховний Суд розглядає по суті справу за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНБАНК" на 142,3 млн грн (справа № 910/13325/21).

Як повідомляв Фонд, у цьому банку було виявлено схемне кредитування: майже 95% кредитного портфелю юридичних осіб, що були видані банком до визнання його неплатоспроможним, – кредити, надані пов’язаним з банком особами; практично усі - беззаставні, або з неліквідним забезпеченням. З моменту визнання банку неплатоспроможним позичальники свої кредити не обслуговували.

22 червня Вищий антикорупційний суд продовжить розгляд позову Фонду гарантування вкладів проти власника ПАТ "РЕАЛ БАНК" С. Курченка, який перебуває у міжнародному розшуку, на суму 4,7 млрд грн (991/6214/22).

Нагадаємо, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній С. Курченка. Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн. За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частина фігурантів оголошені в міжнародний розшук.

Зокрема, на розгляді ВАКС також нині перебуває ще одна справа за позовом Фонду гарантування вкладів, на 5,57 млрд грн, фігурантом якої є колишній Голова правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» (справа №991/1684/22) за низкою звинувачень.

Цього ж дня Північний апеляційний господарський суд розгляне по суті апеляційну скаргу Фонду на рішення суду попередньої інстанції за одним із позовів Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «Банк Михайлівський» про відшкодування збитків на суму 742,55 млн грн (справа №910/11028/20). 

Нагадаємо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням Банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю з банку шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо. Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення до неплатоспроможності ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Зокрема, на розгляді у суді апеляційної інстанції перебуває господарський позов Фонду гарантування вкладів проти пов’язаних осіб цього банку на суму 742,6 млн грн (справа №910/11028/20).

Нагадаємо, кошти, стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам близько 100 банків.