Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду до пов’язаних осіб 13 банків розглядатимуться у судах цього тижня

09.05.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб 13 банків, а саме до власників та інших осіб, причетних до заподіяння збитків банкам та/або його кредиторам.

Зокрема, Вищий антикорупційний суд 8 травня продовжив розглядати позов Фонду гарантування вкладів на 5,57 млрд грн у межах кримінального провадження проти колишнього Голови правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» (справа №991/1684/22) за низкою звинувачень, зокрема, у привласненні чи розтраті чужого майна, яке було ввірене особі, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою групи осіб; легалізації майна, здобутого злочинним шляхом тощо.

Нагадаємо, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи «СЄПЕК» Сергія Курченка – власника «РЕАЛ БАНКУ». Заставою за кредитами виступали товари в обороті, як-от дизельне пальне, бензин, скраплений газ тощо. Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн. За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частина фігурантів були оголошені в міжнародний розшук.

Розгляд справи продовжиться на наступних судових засіданнях.

9 травня Верховний Суд розглядає касаційну скаргу на рішення апеляційної інстанції, винесене на користь Фонду, проти пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» за одним із епізодів виведення коштів з цього банку на суму 434,5 млн грн.

За іншим позовом Фонду проти пов’язаних осіб цього банку, за епізодом виведення коштів на 890,5 млн грн, минулого тижня (03 травня 2023 р.) Господарський суд Чернігівської області закінчив стадію дослідження доказів та незабаром розпочне стадію судових дебатів.

Нагадаємо, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризикову кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод на загальну суму близько 1,3 млрд грн. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало завдання значної матеріальної шкоди банку. 

Крім того, минулого тижня Господарський суд м. Києва на черговому засіданні за позовом Фонду до власника ПАТ «БАНК «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго (справа №910/268/23) задовольнив скаргу Фонду гарантування вкладів щодо визнання протиправною відмову державного виконавця прийняти до виконання рішення суду про арешт часток ПрАТ «ПОЛТАВСЬКИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» (50,3% статутного капіталу), ТОВ «ЄРИСТІВСЬКИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» (50,3% статутного капіталу) та ТОВ «БІЛАНІВСЬКИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» (50,3% статутного капіталу), які опосередковано належать Костянтину Жеваго через FERREXPO AG.

Як повідомляв Фонд, 3 березня Фонд домігся у суді арешту активів власника АТ «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» (далі - Банк) Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків Банку та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн.

Нагадаємо, кошти, стягнені з осіб, причетних до виведення коштів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків та державі за позиками, що були надані у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам близько 100 банків.